Wietse en Anouschka Snaak van Jos Beeres Wijnkoperij uit Groningen bruisen van de energie en houden van actie. Vorig jaar werd Wietse Snaak door Hubrecht Duijker nog uitgeroepen tot ‘wijnkoper van het jaar 2011’. ‘Van jongste bediende tot eigenaar van het gerenommeerde Groningse bedrijf’ en ‘Snaak is landelijk actief, opende een filiaal op Terschelling, werkt met de digitale media en schuwt de landelijke pers niet,’ zijn een aantal citaten uit het ‘rapport’ van wijnschrijver Hubrecht Duijker, die zelf ook aanwezig was op de proeverij op Klein Drakestein.
Klein Drakestein in Lage-Vuursche is het landgoed van de in Californië woonachtige familie S. Boersma. Het uitstekend onderhouden landgoed staat overigens te koop. Voor veel gasten van Jos Beeres Wijnkoperij vormde de proeverij een ideale gelegenheid om Klein Drakestein, dat normaliter niet open staat voor dit soort evenementen, eens te bezichtigen.
Spreker (voordat de proeverij begon) was Arend-Jan Boekestijn (politiek commentator bij WNL en het programma Business Class) die een vurig pleidooi hield voor het bijeenhouden van de EU.
Tony Eyk verzorgde de muzikale omlijsting. Tony Eyk vertelde bevriend te zijn met de beroemde Libanese kok Chef Ramzi. (‘Als hij in Nederland is komt hij altijd bij mij logeren,’ vertrouwde Tony Eyk ons toe). Lekker eten en gevoel voor humor, plus een stevige lichaamsomvang, is wat beide mannen ongetwijfeld bindt. Hoe komen we op deze Libanese connectie? Welnu Jos Beeres Wijnkoperij had twee bijzondere wijnhuizen uitgenodigd, namelijk het Libanese Chateau Musar en het Italinaanse wijnhuis van Stefano Accordini. Namens Musar was een van de eigenaren èn kleinzoon van de oprichter Gaston Hochar, aanwezig. De karaktervolle wijnen van Musar zijn niet echt goedkoop, maar de liefhebber weet ze te vinden. Stefano Accordini schonk zijn Valpolicella’s, fruitrijk, en sommige erg hoog in alcoholgehalte. Heerlijke wijnen.
Voorts was er de mogelijkheid om nog verschillende andere wijnen die door het Groninger (maar landelijk opererende) wijnhuis worden geïmporteerd te proeven.
Fotografie Suhaila Sohmarani