Je gehoor het klinkt zo normaal en je gaat ervan uit dat je alles wat er om je heen gebeurt ook goed kan horen. Maar er zijn voldoende mensen die maar een gedeeltelijk of zelfs helemaal geen gehoor hebben. Veel mensen weten eigenlijk ook niet precies hoe je gehoor nu eigenlijk werkt. Je oorschelp vangt de hele dag door geluidstrillingen op. De trillingen worden doorgegeven aan het trommelvlies en de gehoorbeentjes. De trillingen komen daarna terecht in het slakkenhuis. Het slakkenhuis is een opgerolde buis met vloeistof waar duizenden trilhaartjes de trillingen doorgeven aan de gehoorzenuw. Het begin van het slakkenhuis verwerkt de hoge tonen, verder in het slakkenhuis worden de lage tonen verwerkt. De zenuw geeft het signaal door aan de hersenen, waar het geluid herkend wordt. Een zo vanzelfsprekend maar toch ook een gevoelig proces. Het kan zomaar zijn dat je op de een of andere manier gehoorschade oploopt en daardoor verminderd kan horen.

Gehoorschade

Gehoorschade door muziek of lawaai komt veel voor. Werknemers die dag in dag uit in lawaai werken lopen ook een groter risico op gehoorschade. Ook langdurig en vaak naar harde muziek luisteren kan voor schade aan het oor zorgen. Maar ook een kort hard geluid zoals een schot, een explosie of een andere harde knal kan al direct voor schade zorgen. Twijfel je of je gehoorschade hebt opgelopen ga dan eens langs bij een audicien. Een audicien kan met een aantal testen bepalen of je gehoorschade hebt opgelopen en dus een verminderd gehoor hebt. Mocht dit het geval zijn dan is het raadzaam een hoortoestel te kopen. Hoortoestellen zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn toestellen die je achter je oor of in je oor kan plaatsen. Zelfs onzichtbare hoortoestellen zijn te verkrijgen.

Gehoor bij ouderen

We weten het allemaal, ouderdom komt met gebreken. Vaak krijg je als eerste klachten aan je oren. Het gehoor neemt geleidelijk af, in het begin merk je daar nauwelijks iets van. Het wordt lastiger om de hoge tonen te onderscheiden. Het gehoor gaat op oudere leeftijd altijd achteruit. Dat kan komen door de veroudering van het gehoororgaan, eerdere blootstelling aan lawaai of eventuele ooraandoeningen in het verleden. Als je ouder bent en een hoortoestel nodig hebt is het makkelijk om dat gewoon in je eigen omgeving te regelen. Een audicien aan huis is dan de perfecte oplossing. Een gehoortest, het proberen van het juiste toestel, alles is mogelijk bij je thuis.