De elektrische fiets wint steeds meer aan populariteit. Tot een aantal jaren terug waren het vooral de oudere mensen die tot aanschaf van een elektrische fiets overgingen. Momenteel zijn het ook de wat jongeren die voor de elektrische fiets kiezen. Het is voor hen een mooi middel om de files te vermijden, te besparen op de brandstofkosten en het is bovendien gezond en ontspannend. Het assortiment elektrische fietsen is de laatste jaren enorm uitgebreid en voor iedere doelgroep is er nu een passend model te verkrijgen.

Wat is een elektrische fiets?

Een elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd is een fiets met extra elektrische ondersteuning. Wanneer je begint met trappen word je ondersteund door een motor die wordt aangedreven door een oplaadbare accu. Een sensor bepaald de hoeveelheid ondersteuning die je nodig hebt. De tijd dat een accu meegaat hangt af van een aantal factoren, waaronder de snelheid van rijden. Hoe hoger de snelheid des te eerder de accu leeg is. Het grote verschil met een gewone fiets is vooral de snelheid en het gemak waarmee je kan fietsen. Omstandigheden zoals wind, heuvels, bruggen zijn met de elektrische fiets veel makkelijker te overwinnen.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf?

Er zijn vele aanbieders op de markt van de elektrische fietsen. Zowel online als bij de traditionele fietsenwinkels is er volop aanbod. Het is van belang om vooraf te bepalen wat je belangrijk vindt bij de aankoop en ook daarna met betrekking tot de service en onderhoud van je fiets. Kies je puur voor de goedkoopste fiets dan kan het gedurende de periode dat je de fiets gebruikt wellicht tegenvallen met de onderhoudskosten. Online bestaat er ook een concept waar je voor de aanschaf je elektrische fiets kan testen in servicecenters, of bij je thuis. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Na aanschaf van je elektrische fiets kan je bij problemen of onderhoud gebruik maken van service aan huis. De aanschaf van een elektrische fiets is duurder dan een gewone fiets maar door je goed te laten adviseren kan je de juiste keuze maken.

Toekomst elektrische fiets

De verwachting is dat de elektrische fiets steeds verder in populariteit toe zal gaan nemen. Het assortiment zal steeds verder uitbreiden. De vergrijzende bevolking zal een steeds belangrijkere gebruiker van de e-bike worden. Bedrijven zullen ook mogelijkheden zien om hun personeel veilig, snel en op een gezonde manier op het werk te krijgen met de elektrische fiets.